Otvoren šampionat Srbije u šahu

Pon, 07.04.2014 - 23:20 -- dejan.vukovic
Detalji umetničkog programa i povlačenje prvog poteza
Detalji umetničkog programa i povlačenje prvog poteza
Ivan Sedlak o šahovskom turniru
Ivan Sedlak o šahovskom turniru

Svečanim otvaranjem započelo je Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu koje se održava u sali "Nepker". U konkurenciji se nalazi 12 šahista, osam velemajstora i četiri internacionalna majstora među kojima su i dvojica subotičana, Nikola Sedlak i najmlađi učesnik Novak Čabarkapa. 

Miroslav Kopanja, presednik Šahovskog saveza Srbije obratiuo se prisutnima. – Imamo dobre uslove u Subotici. Podršku šah kluba Spartak, Šahovskog saveza Vojvodine, gradske samouprave i lokalnih privrednika. Verujem da ćemo se lako dogovoriti o nastavku saradnje i još ove godine organizovati neka velika takmičenja u ovom gradu. Ovaj šampionat će biti veoma kvalitetan, konkurencija je izrazito jaka i biće ovo sjajna provera pred izbor državne reprezentacije koja će predstavljati Srbiju na Šahovskoj olimpijadi koja će se održati u gradu Tromzo u Norveškoj.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai pozdravio je sve prisutn ei poželeo im puno sreće na takmičenju -  Drago mi je što je Subotica posle četrnaest godina ponovo domaćin ovako značajnog takmičenja kao što je Prvenstvo Srbije. Šah je igra, sport, koji je na žalost nedovoljno cenjen, a u Subotici ćemo svakako podržati ovakve događaje, jer je šah sjajan način da mladi razvijaju svoj intelekt. 

Šampionat Srbije simbolično je otvorio gradonačelnik Jene Maglai prvim potezom na tabli gde su igrali Nikola Sedlak i Igor Miladinović. Šahisti će se pored titule boriti i za nagradni fond od 410.000 dinara, a pobedniku sledi 120.000 dinara. Takođe, sve partije će se uživo prenositi preko internet stranice Šahovskog saveza Srbije.

Interesantno je da jedino šahovski klub Spartak ima dva predstavnika na ovom šampionatu. Velemajstor Nikola Sedlak jedan je od kandidata za najviši plasman i titulu prvaka Srbije – Očekujem da ću pružiti najbolju igru. Imam veliki motiv što se prvenstvo igra u Subotici, na domaćem terenu, gde sam osvojio i titulu omladinskog državnog prvaka. Pre četiri godine sam već bio seniorski prvak, a sada bih voleo da to ponovim i u svom rodnom gradu. Konkurencija je veoma jaka, ali smatram da je nekoliko igrača ipak sa nešto većim šansama. Među favoritima su sigurno Miloš Perunović, Robert Markuš koji odlično igra ovaj tip turnira, Branko Damljanović, kao i Dušan Popović. Drago mi je što je u konkurenciji dvanaest najboljih i moj saigrač iz Spartaka, Novak Čabarkapa. Za njega će turnir biti izuzetno koristan, imaće priliku da igra protiv najboljih velemajstora, da se čeliči. Verujem da će iznenaditi mnoge igrače koji jurišaju i na sam vrh.

Nakon otvaranja odigrano je prvo kolo u kojem su oba subotičana remizirali. Sedlak je remizirao u partiji protiv Miladinovića, a Čabarkapa u duelu sa Popovićem. Jedinu pobedu u prvom kolu od šest odigranh partija zabeležio je Šarenac nad Nestorovićem. Sutra je na programu drugo kolo u kojem se sastaju: 

  • Šarenac Ivan - Lajthajm Borko
  • Popović Dušan - Indjić Aleksandar
  • Damljanović Branko - Čabarkapa Novak
  • Markuš Robert - Perunović Miloš
  • Miladinović Igor -  Nestorović Dejan
  • Nestorović Nikola  - Sedlak Nikola 

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search