Kovačević: Multikulturalizam kao neumitnost

Čet, 06.08.2015 - 09:20 -- darko.kovacevic

U ovom serijalu bloka Subotička politička arena postavljeno je sledeća pitanje:

- Da li su u ovom vremenu multinacionalnost i multikonfesionalnost naše sredine postali hendikep u razvoju našeg grada? - a odgovor na to daju, u nizu, naši sugrađani zainteresovani za boljitak naše zajednice. Ovog puta na pitanje odgovara Boško Kovačević, politikolog i sociolog.

***

Jedna od ključnih zadatosti i misija politike, kao mudrosti, veštine, ako ne i umetnosti posredovanja u interesima; svakako se iščitava u potrebi da sama sebe čini suvišnom. To se danas ne može reći za političke procese svetskog, odnosno evropskog panoptikuma, u smiraj prošlog i početkom ovog veka.

Izjave ali i delovanje NAZOVI vodećih evropskih političara (ali i onih koji se nalaze na marginama moći i uticaja) o smrti multikulturalizma, kao da dokazuje njihovu nemoć, neznanje i nesposobnost da ozbiljno instaliraju političku delatnost (institucije i procedure), koja će raditi na OSTVARENJU ŽIVOTA i ŽIVLJENJA SA DRUGIM i RAZLIČITIM. To je civilizacijska zadatost koju diktira razvoj komunikacionih i inih tehnologija, ali i nova društvenost. Ideje multikulturizma i njegove prakse počivaju na ogranizovanju rada i življenja sa drugim, različitim, a ne pored ili protiv, odnosno bez drugih, različitih.

Ako se pogleda etnonacionalna slika sveta, onda se beleži da postoji preko 5500 etničkih  zajednica i preko 200 (mahom nacionalnih) država. Teško je zamisliti svet sutra u rezervatima ograđenim brojnim betonskim stubovima i razapetim žicama. Može se multikulturalizam potiskivati i marginalizovati političkim odlukama i dekretima, ali će on nalaziti druge puteve i oblike ostvarivanja. Svakako da modeli nacionalnih država koji danas dominiraju ne samo Evropom, vrlo teško i sporo prihvataju ove ideje i praksu, ali i ideje regionalizacije . Međutim, ovi procesi su neminovna i sutra realna konfiguracija sveta.

Jedna od odlika OZBILJNOG političkog praksisa je da dosegnute i domišljene vidike budućeg društva ugrađuje u sadašnje POLITIČKO DELOVANJE. Budućnost će biti onakva kakvu je mi  kreiramo. Teško je verovati da svaki ozbiljan čovek želi budućnost ograđenu betonskim stubovima i žicama, odnosno nametnutu "tenkovskim izvozom demokratije". Može se danas učiniti prohodnim i profitabilnim potiskivanje multikulturalizma na način britanskih, nemačkih, čeških, mađarskih i inih vodećih političara. Sutra će stići novi izazovi, nove zadatosti, ali i računi na naplatu koji će se sve manje moći rešavati dekretima. Pandorina kutija Planete je otvorena. Recidivi izvoza demokratije, urušavanja socijalizma kao prakse, globalizacije nas itekako zapljuskuju (ratovi, verski fanatizam, terorizam, migracije, etc.) dobro bi bilo kada bi se izvačile pouke bar iz bliske prošlosti .

Ličnosti: 
Custom Search