Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Đuro Maravić - Uramljivanje

Sub, 01.04.2017 - 12:58 -- nikola.tumbas

Kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

***

- Hajde na kratko da popijemo kafu - rekoh pri susretu ispred kultne kafane Majo, pored Savremene galerije, radnog mesta Nele Tonković.

- Znaš, ja nikada nisam ušla u Maju, ovde iako sam ovde svaki dan.

- Sad je prilika i iskoristit ćeš je, možeš, imaš par minuta za kafu.

Seli smo odmah s leva pored ulaza, relativna senka, ali dobar pogled vani i ka unutra.

- Ja tursku kavu, a ti?

- Imate nekih limunada? - upitala je kelnericu i na moje čuđenje dobila pozitivan odgovor, neku instant mešavinu čajeva, ako sam dobro razumeo (ispravit ću kada budem dobio tačnu informaciju - ovo je fleksibilna istorija opisa događaja).

Upade u lokal i Goran Vuletić, nastavnik likovnog, karakterna osoba idealna za fotografisanje. Kako su oni započeli dijalog ja sam se naravno dohvatio mog mobilnog. Uradio sam niz fotografija i počeo da ih pregledam dok su oni pričali.

Odabrao sam jednu pozu, odlučio se za filter i kliknuo.

Bio sam zgranut šta je aplikacija na serveru, verovatno negde na drugoj strani planete, a sa svojim pipkom u mom mobilnom uradila za vreme od 10 do 20 sekundi, uz put prikazujući mi odbojavanje i istovremeno ponudila neku uslugu kroz oglas dok sam očekivao da ugledam rezultat obrade. Slika je u prilogu…

E ovo je sve bio uvod do poentiranja..

U neverici sam pokazao šta sam dobio, osmesi i blago čuđenje su bile reakcije.

***

Ovih dana sam to u radio i na primerima grafike u crno beloj opciji. Tek je tu bilo padanje vilice.

Primenjeni matematički algoritmi će skinuti, ili su to već uradili, stilove crtanja svih poznatih slikara, i samo ih apliciraju na ono što vi želite. Nemate pozadinu na grafici? Dobit ćete je. Ne znate slagati boje? Složit će vam se.

Posle nekoliko dana, sa iskustvom od noć prije, ušao sam u umetničku galeriju kod Đure Maravića, slikara, odličnog i prepoznatljivog akvareliste. Na ulazu od nedavno stoji poveći oglas URAMLJIVANJE.

 - Pogledaj ovo. Mala grafika, asocirala me na Pikasa - odabrao sam jednu iz serije i okrenuo mu telefon.

- Ovo je fascinantno, iznenađen sam?! Ako smem da kažem ovo će ugroziti neku umetničku samostalnost. Za umetnika koji su imali božiji dar, talenat i završili škole i akademije sad će ta tehnika stati ispred talenta. Ako se to dogodi, bojim se da će smisao nekog stvaralaštva da se izgubi. Sada svako može da odradi unikat, i odradi ga u tim programima. Na žalost, sada je sve manje manje zainteresovane dece na akademiji umetnosti u Novom Sadu.

- E, to je poenta!  Ubije ti želju da radiš svojim rukama nešto!

- Na smeru vajarstvo je ove godine upisano dva studenta! Nekada je bilo od 5 do 7, a bilo ih je masa zainteresovanih. Sada dvojica. Mladi nisu više tako zainteresovani za umetnost, na žalost. Taj crtež bi mogla da uradi vešta ruka, ali ne za par sekundi. I sada gledaj, ti ako želiš da uradiš nešto, čak ako i nisi vešt kao likovnjak, stvaralac, tebi ovaj program daje mogućnost da ga dotera u sto varijanti. Znači, program je dao komplet boja, pozadinu sredio, sve, sve elemente likovnog dela je ugradio. Ne znam šta će biti.. - malčice setno zaključi Đura.

- Pa bavit ćeš se više uramljivanjem slika i to radiš savršeno! - odmah sam mu prekinuo lošu misao.

- Pa da! Prelazim u zanatlije :) - vratio nam se osmeh u priču.

- A ono što iskreno mislim, jeste da mašina daje tebi mogućnost kao i svakom običnom čoveku, ali ovo će koristiti umetnicima kao novi alat, da budu još bolji i kreativniji. Kao što već sada imamo digitalnu umetnost koja se studira na akademiji.

Otišao sam. Već sam birao šta da pošaljem Husaru da mi otprinta u hard kopiju da imam za probe. Pa onda odabir, pa uramljivanje, i možda prodaja!