Даме од хормона – заjедничка изложба две уметнице

Pon, 07.10.2019 - 16:52 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Едита Кадирић и Маја Ракочевић Цвијанов кроз своје нове радове говоре о зрелости жене, воде уметнички дијалог, при чему ни једна не одступа од свог уметничког израза

Суботица – У Савременој галерији од 19. септембра отворена је заједничка изложба уметница Едите Кадирић и Маје Ракочевић Цвијанов под називом „Леди оф хормонс“.

Пријатељице, вршњакиње, Суботичанке, своје професионалне каријере градиле су одвојено да би им се уметнички путеви сада укрстили у давању стваралачког одговора на виђење жене, њеног сазревања, промена у њеном животу: физичких, психичких, емотивних. Идеја за изложбу настала је пре готово две године, након што је Маја Ракочевић Цвијанов видела Едитин цртеж из серије „Краљица хормона“. Обратиле су се историчарки уметности Нели Тонковић, кустоскињи изложбе и добиле њену подршку и охрабрење. „Сада су се коцкице склопиле и ми смо се упутиле у то“ каже Едита Кадирић која је ликовну академију завршила у
Новом Саду, последипломске студије у Београду, а мастер из области интермедија и продукције стекла у Барселони. Тренутно живи на релацији Француска, Шпанија, Србија.

„Хормони су најјачи енергетски механизам који прати жену, независно од тога да ли је уметница или домаћица, јер су уско повезани са емоцијама. Хормони утичу на емоције, на емоционални статус сваке особе, а у овом контексту на статус жене у средњим годинама, када она доноси важне одлуке за неке важне прекретнице у животу. Мајина идеја је била да то испричамо кроз причу „даме од  хормона“, која има симобличко значење, јер представља неку врсту интимне, унутрашње заштитнице жене кроз разне што  драматичне, што суптилне, што поетичне фазе живота. Повезале смо се кроз причу која је део свакодневице, то није никаква, екстравагантна тема, већ нешто што постоји у свакој биолошкој жени као облик животне моторике“ објашњава за „Политику“ Едита Кадирић због чега су се одлучиле за овај назив изложбе.

Поједини сада изложени радови Маје Ракочевић Цвијанов управо су стигли из кикиндске „Тере“ где је имала прилике да ствара месец дана. Уметница је магистарске студије завршила на Факултету ликовних уметности у Београду, живи у Суботици где јој је у јавном простору постављено пет њених дела.

„Мој унутрашњи мотив је био да начинимо неку врсту самосталних изложби кроз које ће се догодити дијалог уметника. У овој професионалној фази мени као уметници је било битно да могу да комуницирам и да видим како ти радови комуницирају са другим уметницима и публиком“ каже Маја Ракочевић Цвијанов.

Изложба је конципирана тако да је у просторијама Савремене галерије дела уметница воде дијалог по тематским целинама. Кустоскиња изложбе Нела Тонковић у разговору за „Политику“ каже да то што су уметнице пријатељице, је организационо било од помоћи јер су се лакше договарале. „Мени је било интересантно да се оне, независно једна од друге, што је честа појава у историји уметности, баве истом темом, проговарајући о њој на потпуно различите начине. Неко питање може дубоко да звони у једној особи, и да је натера да она то питање стави пред све нас, али је интересантно када се догоди са више страна. Маја и Едита причају о истој теми на сасвим различите начине, а све се догађа на фону деликатних осећања. Маја инсистира на том телесном аспекту, док Едита на психолошком, а управо обе инсистирају на оба аспекта истовремено, јер телесно је неодвојиво од духовног. Важна је чињеница да ни једна није одустала од своје поетике, нису излазиле у сусрет једна другој, чврсто су се држале онога што је њихова линија стваралаштва“ каже Тонковић.

На изложби која ће бити отворена до 10. новембра, изложени су нови радови обе уметнице, цртежи, видео инсталације, скулптуре. „Изложба има пуно слојевитости и могућих ишчитавања. Она је начелно названа „Леди оф хормонс“, али је изложба много дубља и шира. Овако смо спонтано иазбрале, то је леп назив и предивно искуство заједничког рада“ закључује Едита Кадирић.

А. Исаков за "Политику".

Custom Search