Palić je resurs kakvog u regionu nema

Čet, 15.05.2014 - 16:57 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Jene Maglai uvodna reč na javnoj prezentaciji platforme za jezero Palić
Jene Maglai uvodna reč na javnoj prezentaciji platforme za jezero Palić
Zvučni zapis sa javne prezentacije o platformi za jezero Palić
Zvučni zapis sa javne prezentacije o platformi za jezero Palić

Danas je u Velikoj većnici Gradske kuće, održana javna prezenatacija Platforme za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njihove okoline. Tekst platforme možete preuzeti sa sajta grada Subotice http://www.subotica.rs/sr/7998/platforma-za-unapredjenje-ekoloskog-statu.... Ovu platformu je Gradsko veće već prihvatilo i sada je to zvanični dokument po kojem će javna preduzeća moći zajednički raditi na njegovoj realizaciji.

U prilogu su obraćanje gradonačelnika, koje objašnjava srž problematike i političku odluku oko platforme, pre same prezentacije. (na srpskom govor je do 14.00 a ostatak do19.00 muinuta je obraćanje na mađarskom)

Detalji

  • 01.25. - zadnjih dvadeset - trideset godina - lokalna politka i političari bežali od njega kao Đavo od krsta
  • 02.35. - projekat sa Jaroslavom Černi prošao dosta neslavno...
  • 02.50. - Nade o investitorima se izjalovile...
  • 03.50. - Palić izuzetni razvojni potencijal..
  • 09.20. - O urabnistima i planovima detaljne regulacije oko Palića
  • 10.00. - O objektima koji su bespravno urađeni na obali bit će uklonjeni kao i u zoni Vikend naselja
  • 11.00. - O prodaji parcela na obalnom području

Celokupni zvučni zapis prezentacije i diskusije učesnika je u drugom prilogu.

Samu prezentaciju u pdf-u možete naći ovde

*

(Izveštaj Terra's i Arhus centra) Gradska uprava Subotica je, 15. maja, upriličila javnu prezenataciju Platforme za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline koju je formulisala radna grupa imenovana od strane gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija. Cilj Platforme, usvojene i na Gradskom veću, je da se sagleda stanje jezera Palić, predlože mere za poboljšanje njegovog ekološkog statusa i definišu aktivnosti čija će koordinisana realizacija dovesti do željenih rezultata.

Nakon prezentacije je usledila diskusija u koju se uključila, Snježana Mitrović, angažovana u Arhus centru i Udruženju TERRA’S. Na početku je podsetila prisutne da ih donosioci odluka nisu slušali u proteklih skoro deceniju, a skretali su im pažnju da ne troše sredstva na izradu Studije, već da se prvo sačini plan aktivnosti na sanaciji najvećih zagađivača jezera (kanalizacija, poljoprivreda i sl.) na čemu su insistirali subotički stručnjaci. Preokret se desio prošle godine, kada je Mišel Rohman, hidrolog koga je Vlada Nemačke angažovala da u JP “Park Palić” pomogne u ovom poslu, razmišljao da “digne ruke” od svega i napusti naš grad.

- Uspela sam dogovoriti sastanak sa tadašnjim gradnačelnikom, Modestom Dulićem, koji je sagledao sve predloge i odlučio da se započne izrada Platforme koju je osmislio njegov pomoćnik za životnu sredinu, dr Gabor Mesaroš, rekla je Snježana Mitrović i dodala da je za pohvalu što je novi gradonačelnik, Jene Maglai, nastavio i intezivirao rad na Platformi. Generalno uzev Platforma je dobro urađena, sa razrađenim najvažnijim problemima, odnosno uzrocima zagađivanja jezera Palić, za razliku od Akcionog plana koji je loše napisan sa nedorečenim aktivnostima. Kako je sugerisala, Snježana Mitrović, u cilju praćenja zacrtanih aktivnosti, neophodno je utvrditi rokove realizacije, makar to bila jedna ili dve decenije.

Međutim, pojedini delovi teksta su predugački i teško razumljivi, te je neophodno da stručno lice rediguje tekst, uredi ga i preradi ne menjajući suštinu. Nije primereno da se tako nesređen dokument nađe na zvaničnoj Internet strani Grada Subotice, a to nije prvi put. Takođe, je ukazala na neophodnost prevoda svih, pa i ovog dokumenta, na mađarski i hrvatski jezik.

Primedbe i predloge će zajednički dostaviti Regionalni Arhus centar i Udruženje TERRA’S.

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search