Miloš Nikolić - Novo pozorište kao regionalni kulturni centar

Sre, 03.04.2024 - 22:32 -- nikola.tumbas

Ovog aprila, nakon 17 godina od kako je teatar iseljen, glumci i administracija trebali bi da se vrate u novu, obnovljenu zgradu Narodnog pozorišta. Od jesenje sezone igraće prve predstave na novoj sceni. Ipak, u pozorištu je još preostalo da se završi velika sala.

Ukoliko sve bude teklo po planu, građevinski radnici bi u drugoj polovini aprila trebali da izađu iz Narodnog pozorišta i ključeve najstarije pozorišne zgrade u našoj zemlji vrate umetnicima.

Nakon 17 godina od kako su glumci, tehnika i uprava iseljeni iz teatra zbog početka rekonstrukcije, dogradnje i obnove Narodnog pozorišta, ponovo će se vratiti pod krov svoje matične kuće. Preseljenje će biti dugotrajan i složen proces, ali niko od zaposlenih u Narodnom pozorištu ne strahuje od toga. Prethodnih 17 godina teatar je funkcionisao u prostorijama nekadašnje fabrike pozamanterije „Mladost“ u uslovima koji su povremeno bili nedostojni svakog, a kamoli umetničkog rada. Zato sada  svi sa nestrpljenjem očekuju trenutak kada će napokon ući u novo, obnovljeno i dograđeno pozorište. Doduše, ono će i dalje biti nezavršeno jer prestoje još radovi na glavnoj pozorišnoj sali koja treba da bude vraćena u pređašnje stanje.

U ovoj fazi završetka pozorišta mi dobijamo dve scene: kamernu i eksperimentalnu. Kamerna ima između 100 i 150 mesta, a eksperimentalna dozvoljava modifikacije u zavisnosti od zamisli reditelja i u odnosu na to moći će da primi između 100 i 300 gledalaca. U obe sale montirana je najsavremenija zvučna i svetlosna oprema i izolacija. Ove scene su jedinstvene i to mislim ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi“ kaže za „Politiku“ Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta u Subotici.

Prema njegovim rečima u radovima na pozorištu predstoji još faza završetka onoga što se naziva koncertna sala, a radi se o velikoj pozorišnoj sceni koja će se, kako je zamišljeno, koristiti i za predstave i za nastupe baleta, ali i koncerte.
Sa rekonstrukcijom zaštićenih osnova teatra iz 1854. godine i njegovom dogradnjom pozorište je dobilo 14,6 hiljada kvadratnih metara prostora, od kojih je oko 41 odsto namenjeno za komercijalne sadržaje. Upravnik Nikolić objašnjava da su im obezbeđene dve probne sale, oko 40 prostorija za zaposlene, upravu, tehniku, marketing, 15 garderoba. Sa ovako monumentalnim zdanjem Subotica je dobila svoj novi regionalni kulturni centar koji će biti otvoren za sve umetnike kaže Miloš Nikolić, ali je to i hram stvaralaštva u kojem treba da nastaju dela i prikazuju sadržaji  koja će i po kvalitetu biti u skladu sa tehničkim i prostornim mogućnostima zdanja.

Mi se od januara ozbiljno pripremamo za rad u novim uslovima i za činjenicu da ćemo imati mogućnosti da Subotičanima ponudimo ne samo dobre predstave već i balet i koncerte. Zbog toga je već dogovoreno, i u tome smo imali podršku pokrajinske vlade, da imamo 10 koncerata u sezoni, pet nastupa baleta, za sada su to dogovorena gostovanja“ kaže Nikolić. Tako su i pojedini nastupi sa Beogradskog festivala igre, izvedeni i u Subotici. Novo teatarsko zdanje trebalo bi ubuduće da bude domaćin i festivala vojvođanskih pozorišta.

U međuvremenu, Nikolić kaže da je započeo i dogovore sa rediteljima koji će raditi u novom teatarskom prostoru.

Mi u Narodnom pozorištu osećamo da nas je reditelj Milan Nešković zadužio režijom predstae „Kus petlić“ koja je imala veliki uspeh i ideja je da on uradi i prvu predstavu u novoj zgradi. Imamo zamisli o tome šta bi to trebalo da bude, ali još se dogovaramo. U pregovorima smo i sa rediteljima Nikitom Milivojevićem i Milošem Lolićem, ali ima još rediteljskih imena koja za sada ne bih otkrivao“ kaže Miloš Nikolić.

Ličnosti: 
Custom Search