Vesna Prćić - Hrvati da glasaju za Aleksandra Vučića

Pet, 03.03.2017 - 23:06 -- nikola.tumbas
Vesna Prćić

Izborna kampanja je počela, predigra prikupljanja glasova je u toku, stvari na površini izgledaju mirno ali se ispod površine zahuktavaju, prelomi dešavaju...

Pitanje za Vesnu Prćić, člana DSHV-a, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, poslanika Skupštine AP Vojvodine.

*

- U Republici Srbiji su raspisani izbori za Predsednika, kakav je Vaš politički stav u vezi predstojećih izbora i preporuka glasačima?

- Kao dugogodišnja članica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pri čemu sam se veći dio tog vremena i aktivno bavila politikom, ranije na razini grada Subotica ali i sa stanovišta sadašnjosti, kada sam vizuru proširila na razinu Autonomne pokrajine Vojvodine, gdje sam izabrana za poslanicu Skupštine na izborima 2016. godine, raspisane predsjedničke izbore mogu i hoću isključivo posmatrati kao članica hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji.

Osobno smatram da je u interesu Hrvata u Vojvodini i Srbiji, s ciljem ostvarivanja kompleksnog opusa prava manjinskih nacionalnih zajednica u suvremenoj, demokratskoj državi koja je na putu ka učlanjenju u Europsku uniju da, na predsjedničkim izborima glasuju za kandidata koji podržava i provodi politiku razvoja, prosperiteta a iznad svega poštivanja kako ljudskih, ali meni bitnijih manjinskih prava te priznatih europskih standarda i vrijednosti.

Iz tih razloga, osobno smatram ispravnim i pozivam članove Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i sve Hrvate u Vojvodini i Srbiji za glasuju za Aleksandra Vučića, kao predsjedničkog kandidata na izborima 02. travnja 2017. godine.

Smatram da bi jedino izbor Aleksandra Vučića za Predsjednika Republike Srbije bila garancija Hrvatima u ostvarivanju svih prava kao najmlađe manjinske zajednice u Republici Srbiji. Osobito iz razloga razjedinjenosti i međusobnog neslaganja političkih stranaka čiji su programi ranije bili prihvatljiviji, a koje unazad nekoliko godina djeluju iz opozicije.

 

- Da li je to zvaničan stav DSHV-a, kao jedine parlamentarne stranke Hrvata u Srbiji, koja trenutno na svim nivoima deluje iz opozicije?

- Riječ je o mom osobnom stavu, kao poslanice u Skupštini Vojvodine i predsjednice Podružnice Subotica, obzirom da Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iako se mjesecima unazad najavljuju i tematiziraju izbori za Predsjednika Srbije, koji su jučer i zvanično raspisani, nema zvaničan stav i odluku o podršci bilo kom kandidatu.

 

***

dopuna 2017.03.06.15.10.

Na jučerašnji SMS upit (18.47) da prokomentariše izjavu Vesne Prćić, Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a, još nije poslao odogovor.

dopuna 2017.03.08.15.30.

Stiglo zvanično saopštenje iz ureda DSHV-a, koje je u stvari zvanični stav DSHVa po ovom pitanju.

Ličnosti: 
Custom Search