Mirko Bajić vs Tomislav Žigmanov

Uto, 21.06.2016 - 20:06 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Posle jučerašnjeg događaja Potpisivanje Deklaracije Mirko Bajić lider Saveza Bačkih Bunjevaca je imao potrebu da se oglasi saopštenjem i napadne Tomislava Žigmanova, predsednika DSHV-a.

Naravno, odogovor Žigmanova, koji je od nedavno preuzeo vođstvo hrvatske zajednice u Srbiji, postavši poslanik u Skupštini Srbije, stigao je odmah.

Pošto je dobio odgovor, Mirko se odlučio da ipak pojasni šta je to mislio, u novom saopštenju.

Sada je to sve sklopljeno u jednu celinu radi lakšeg čitanja ovde...

-

Pozdravljamo potpisivanje Dekleracije o unapređenju odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Deklaracija je dokaz ispravnosti politike koju vodi Aleksandar Vučić i Srpska Napedna Stranka. Činjenica da se pitanja prava nacionalnih manjina – srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji, u Deklaraciji vezuju za bilatererni sporazum iz 2004. i Okvirnu konvenciju Saveta Evrope iz 1994., konačno otklanja sve insinuacije i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost. Na osnovu ovih dokumenata ne postoji ni jedan osnov da se Bunjevcima osporava pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i mi očekujemo da se to u buduće poštuje.

Pozdravljamo iskazana nastojanja da se hrvatskoj manjini pomogne, naročito u oblasti informisanja i kulture, ali istovremeno ukazujemo da je neophodno da se organi Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, na potpuno isti način odnose prema svim nacionalnim manjinama. Treba obezbediti sredstva za „Hrvatsku riječ“, ali na istim principima treba obezbediti sredstva i za „Mađar soo“, „Het nap“, „Libertatea“, „Ruske slovo“, „Bunjevače novine“... , odnosno pisane medije svih nacionanih manjina. Drugim rečima, Republika Srbija, na svim nivoima vlasti, mora voditi ujednačenu politiku prema ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, pri čemu ne može posebno izdvajati ili favorizovati bilo koju nacionalnu manjinu, pa ni hrvatsku.

Istovremeno, ukazujemo na licemeran stav Tomislava Žigmanova predsednika DSHV, koji je stao iza leđa Aleksandra Vučića sa zahtevima za rešavanje problema hrvatske manjine, a na izborima je išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način. Treba pitati Tomislava Žigmanova zašto nije probleme hrvatske manjine rešavao sa svojim prijateljima, Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, dok je sa njima više od decenije bio zajedno u vlasti, a sa kojima je i danas u političkom zagrljaju.

Subotica 21. jun 2016.
Mirko Bajić

***

Mirko Bajić potkopava jučer potpisanu Deklaraciju

Po tko zna koji put, opet se javnosti bez ikakvog ozbiljnog razloga obratio Mirko Bajić, jedan od najopskurnijih likova subotičke političke scene, ne bi li iznio po pravilu ne samo negativne već i neutemeljene stavove spram vodstva hrvatske zajednice u Srbiji.

Poslovično neinformiran, bez znanja o onome o čemu je sve bilo riječi na jučerašnjem sastanku srbijanskoga mandatara Aleksandra Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predstavnicima Hrvata u Srbiji, Mirko Bajić je našao za shodno da u, jezičnom smislu posve nepismenom, priopćenju za javnost Saveza bačkih Bunjevaca provokativno prokomentira obećanje Aleksandra Vučića da će pokrajinska Vlada voditi računa da osigura financijska sredstva za izlaženje tjednika „Hrvatska riječ“. U tom smislu, valja istaknuti kako domaćin susreta Aleksandar Vučić nije govorio o nekakvom favoriziranju informiranja Hrvata u Vojvodini niti pak o tome da će druge nacionalne zajednice u Vojvodini biti uskraćene za to pravo. Stoga posve nedolično dociranje Mirka Bajića Aleksandru Vučiću o tome što mu je činiti na planu politike financiranja glasila na manjinskim jezicima u Vojvodini djeluje posve neprilično i degutantno. Istodobno optuživati mene kao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da sam „stao iza leđa Aleksandra Vučića“ (sic!) i da je DSHV „išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način“ (upravo tako!), vjerojatno spada u sam vrh antologije političke gluposti i zlonamjernosti. DSHV je posve racionalno i razložno izabrao one političke snage za zajednički izlazak na izbore, uz svijest o svim rizicima koji taj izbor sa sobom nosi, o čemu je javnost uredno informirao.

Na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, naglasit ćemo kako je susret s Aleksandrom Vučićem s predstavnicima Hrvata u Vojvodini bio kao s budućim premijerom Srbije a ne kao predsjednikom stranke, što dakako cijenimo. Ukoliko to Mirko Bajić nije shvatio, onda smo dužni iskazati ne samo žaljenje već i zabrinutost, jer je svojim nemuštim priopćenjem i neosnovanim napadom na političku stranku hrvatske zajednice, čiji je predsjednik bio među ostalim domaćinom budućem srbijanskom premijeru, zapravo potkopao temeljnu namjeru netom potpisane Deklaracije. O istome će uredno biti upoznata i supotpisnica istog, za Hrvate u Vojvodini i više nego važnog, dokumenta.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

***

Odgovor na izjavu Tomislava Žigmanova u vezi saopštenja Saveza Bačkih Bunjevaca od 21. 06. 2016.

Na liče uvrede koje iznosi Tomislav Žigmanov odgovarati neću, a ako  gospodin Žigmanov nije dobro razumeo saopštenje pisano na srpskom jeziku, osećam obavezu da pojasnim:

U saopštenju Saveza bačkih Bunjevaca nisam potkopao temeljnu nameru potpisane Deklaracije, nego sam, suprotno tome,  pozdravio potpisivanje Dekleracije i nameru koja je iskazana, da pripadnici hrvatske manjine u Republici Srbiji ostvare sva prava kao i pripadnici drugih nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Ono što je u saopštenju SBB istaknuto, i što ponovo ističem, jeste da dokumenti navedeni u Deklaraciji  garantuju pravo svakom građaninu da se izjasni o svojoj nacionalnoj propadnosti po svom ličnom osećanju i da očekujemo da se to u budućnosti poštuje kada su Bunjevci u pitanju. To znači da očekujemo da na temelju potpisane Dekleracije Tomislav Žigmanov i njemu slični, prestanu da se bave Bunjevcima i da Bunjevce više ne  svrstavaju u Hrvate. Očekujemo takođe, da u primeni Dekleracije, ustanove i udruženja hrvatske manjine u Republici Srbiji brišu iz svojih naziva odrednicu “bunjevački” i da tako pokažu da poštuju prava drugih, kako što žele da drugi poštuju njihova prava.

Subotica 21. 06. 2016.
PREDSEDNIK SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA
MIRKO BAJIĆ

Custom Search