Dan hrvatske zajednice u Republici Srbiji

Čet, 19.03.2015 - 23:20 -- nada.sudarevic
 Blagdan sv. Josipa, zaštitnik hrvatskoga naroda.

Obilježen je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji - blagdana sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda.
Sveta misa je služena u Crkvi Srca Isusova u Donjem Tavankutu s početkom u 18 sati, poslije čega je u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame je upriličen domjenak.

Nove prostorije ZKVH

Istoga dana otvorene su nove poslovne prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koje se nalaze na adresi Laze Mamužića 22. Tijekom 2014. godine Zavod je na korištenje dobio prostorije koje je za potrebe trajnog rješavanja sjedišta Zavoda kupilo Hrvatsko nacionalno vijeće i to sredstvima Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, posredstvom Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u visini od 60.000 eura, dok je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje osiguralo sredstva u visini od blizu 2.500.000 dinara za adaptaciju prostorija i privođenja njegovoj namjeni. Koncem 2014. godine, nakon provedenog postupka javne nabave i obimnih radova uređenja prostorija, Zavod je konačno i preseljen, a početak 2015. godine obilježen je dodatnim aktivnostima na osiguravanju kvalitetnijih uvjeta za nesmetano daljnje funkcioniranje ustanove. 

Tijekom otvorenja prostorija nazočnima  se obratio potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje g. Slaviša Grujić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća g. Slaven Bačić, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan 
Republike Hrvatske gđa Daria Krstičević, kao i predstavnik Grada Zagreba.Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je profesionalna ustanova, čiji su osnivači Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće, koja ima za cilj rad na očuvanju, unapređenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search