Matton Images u Srbiji

Sub, 08.12.2007 - 12:39 -- darko.kovacevic

Razgovaramo sa Jelenom Žužić, direktoricom Darko: Matton nudi preko 1.5 miliona fotografija. Iza ovog obilja stoji prillično napredan algoritam za pretraživanje. O čemu se tu radi?



Jelena: Broj fotografija je u konstantnom porastu, sada je broj fotografija blizu 1.8 miliona fotografija. Pretraživanje se vrši između 850.000 različitih ključnih reči, a izvori fotografija potiču od 70 dobavljača, pa to stvara dodatni problem: treba pokazati što širu lepezu fotografija od što više dobavljača za zadanu ključnu reč, obratiti pažnju na novije fotografije, itd.



Interesantna je i pretraga na srpskom jeziku, koristimo rečnik, koji konstantno dopunjujemo i menjamo u zavisnosti od aktualnih pretraga. Takođe je interesantna i pretraga sličnih fotografija: ukoliko nismo sigurni da li nam se neka fotografija sviđa, možemo videti fotografije koje su slične ne samo po temi, nego i po boji i teksturi. Na taj način dizajneri šire svoje kreativne vidike.



Sve ovo "ispod haube" radi složeni mehaniznam za pretraživanje i analizu fotografija, baziran na doktoratima i radovima iz oblasti vizualnog i semantičkog pretraživanja. Programiranje celokupnog sistema za pretraživanje je radio naš tim iz Subotice.



Darko: Imaš li neku success story vezanu za royalty-free materijal? :))



Jelena: Geografske mape se sve više koriste, no dosta ih je teško naći u vektorskom formatu. Pišući o Turkmenistanu, urednici našeg geografskog lista GEA, naišli su na ovaj problem. Preko pretraživača su našli royalty-free mape na našem servisu, i sada imaju kurentne i precizne mape.



Takođe, sve je popularnija pretplata, koja je primerena čak i malim dizajnerskim kućama.



Darko:  Možeš li nam odabrati nekoliko svojih favorita (slika), da pridružimo uz intervju?



Jelena: Naravno.



Pozivamo fotografe ako žele da budu deo tima da nam se jave i da dopune kolekciju lokalnim, ali i drugim sadržajem.

Custom Search