Profit - uspeh, bez rizika

Pon, 12.10.2009 - 12:18 -- darko.kovacevic

Naš sugrađanin Milorad Santrač - “Sani”, ekonomista, razvio je sistem interaktivnog advertajzinga...







Sani: Advertajzing kao interakcija ponuđača (čitaj, proizvođača roba i/ili pružaoca usluga) i potrošača uz, naravno, posredstvo medija ali i gde je implementirana jedna veoma važna institucija savremenih ekonomija a naprednih demokratija, institucija nevladinog sektora zvana ZAŠTITA POTROŠAČA, koja, u svom delovanju a po evropskim i svetskim standardima, MORA biti samostalna, nezavisna, nepristrasna, neprofitna i nevladina...






Darko: Dakle, u tom smislu advertajzing, za koji tvrdi da je najbolji na svetu...

Sani: Da, moja tvrdnja da je ovaj sistem najbolji na svetu leži u činjenici da je i prvi i jedini, a jedini će i ostati osim ukoliko neko ne izmisli nešto bolje ili ako neko pokuša da me prekopira, čime rizikuje da padne pod udar zakona pošto će se to smatrati ili neovlašćenim korišćenjem ili plagijatom (ako je samo slično ovom).

Moram i pojasniti moje viđenje tvrdnje “osim što je prvo i jedino” jer to, samo po sebi, nije i dovoljno.

Naime, može li biti bolje bilo šta drugo od nečega što uspostavlja maksimalnu, ja imam običaj reći, prirodnu interakciju ponuđač-potrošač gde nema, marketinško propagandnog ubeđivanja potrošača i korisnika usluga da je baš "naša" roba i/ili usluga jedino što njima treba i u isto vreme (oglašivač/ponuđač, svojim agresivnim marketinško-propagandnim porukama, tvrdi da je), i najkvalitetnija, napovoljnija cena, najbolji uslovi garancije itd, itd. NEGO TO ČINI UPRAVO POTROŠAČ i/ili KORISNIK USLUGA a ponuđač samo informiše.

Ovde je, po prvi put na planeti, u ceo sitem, na planu ponuđač-potrošač, implementirana jedna institucija zvana ZAŠTITA POTROŠAČA (institucija primerena najrazvijenijim demokratskim društvima, a to je samostalna, nezavisna, nepristrasna i nevladina organizacija) što je, gledano iz ugla potrošača, ogromna i ne samo nenadmašna nego i nedostižna prednost za potrošače.

Mada, u isto vreme, ZAŠTITA POTROŠAČA je u interesu i ponuđača roba i/ili usluga pošto, na maksimalno nepristrasan i krajnje transparentan način, vrši monitoring i kvaliteta tih roba i/ili usluga kao i sve ono što ide uz to i, naravno, takođe na nepristrasan i maksimalno korektan način upoznaje-saopštava potrošačima a ovi, svakako, prihvataju.

Dakle, uslovno i uprošćeno rečeno, krug počinje od potrošača i zatvara se potrošačem a put je od ponuđača posredstvom medija.

Odnosno, proizvođač-ponuđač roba i usluga pita potrošača šta mu treba, kada, koja bi mu cena bila najprimerenija, koji uslovi nabavke bi mu bili najpovoljniji, koji uslovi garancije itd. pa kada dobije te informacije pristupa realizaciji tih potreba i putem medija saopštava da je upravo tako nešto učinio, a zaštita potrošača, nakon odgovarajućih uporednih kontrola, daje svoje nepristrasno-objektivno mišljenje-stav i time se još uvek ne zatvara krug jer i potrošač MORA da ima udela u tim ocenama jer je, zapravo, njegova ocena i jedino bitna pa kad on - "car" kaže da je to to što mu treba, krug se zatvara.

I, na samom kraju, da ne bi ostalo nedorečeno, a što čini ovaj sistem, je moj dodatak "bukea" na psihološkom planu odn. da svaki učesnik u istraživanju tržišta i javnog mnjenja, može, pod određenim a unapred koncipiranim-donesenim posebnim pravilima (u studiji je dat koncept u predlogu OPŠTIH PRAVILA), da, za svoje učešće u istraživanju, dobije ADEKVATAN poklon-nagradu čime se samoinicijativno, dakle, samo svojom voljom uključuje i time isključuje mogućnost, uslovno rečeno, maltretiranja od strane agencija i marketinških organizacija za istraživanje tržišta i javnog mnjena a, što do sada, nikada nije bio slučaj.

Ovo tim pre što se istraživanjem tržišta i javnog mnjenja pomoću “S@ny sistema”, ne samo upražnjavaju i dosledno primenjuju pravila iz MEĐUNARODNOG ICC/ESOMAR KODEKSA ZA TRŽIŠNA I DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA nego ih čak i prevazilazi jer, svojim rešenjem, nudi i afirmiše nove i više vrednosti (što smatram dodatnim a posebnim kvalitetom i doprinosom najsavremenijoj praksi iz ove oblasti)!!!!

Jedna mala digresija; Naime, po prvi put na teritoriji Republike Srbije je ponuđen prevod MAĐUNARODNOG ICC/ESOMAR KODEKSA ZA TRŽIŠNA I DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA na srpskom jeziku (što će reći da niko iz ove oblasti, na svom sajtu, nije imao tako nešto do pojave ovog sajta i prezentacije moje studije na njemu -

Custom Search