Pravi struju od promaje

Sre, 11.11.2009 - 13:26 -- urednik

Uređaj koji proizvodi električnu energiju pokreće sam sebe promajom koju stvara. Ovakva sprava bi bila idelano rešenje za kuće u brdskom području, vikendice, salaše i njive gde je vlasnicima otežano priključenje na mrežu, kaže Milorad Rajšić.

Neodoljiva želja da istražuje i da naizgled jednostavne stvari pretvara u nove inovatorske poduhvate navela je Subotičanina Milorada Rajšića da napravi uređaj koji bi mogao da ga proslavi poput Nikole Tesle. Uz pomoć dva ventilatora, delova iz garaže i malo mašte Rajšić je napravio pilot aparat koji proizvodi električnu energiju od promaje koju sam stvara.
Od kada je u maju ove godine oglasio da traži investitora i menadžera projekta subotičkom pronalazaču javilo se preko stotinu zainteresovanih, ali "najverovatnije zbog neiskrenih namera nijedan nije bio spreman da proizvodnju započne u Subotici", pod budnim okom tvorca.
- Zovu me i samo da bi mi čestitali na izumu, a mnogi su odustali od daljih pregovora jer neću dozvoliti da proizvodnja počne bez mog nadzora. Sam uređaj je veoma jednostavan i pored dva ventilatora koja kad zavrtite nastavljaju da prave promaju sadrži i delove koji su dostupni svim građanima u prodaji ili ih već imaju u ostavama i garažama, a pokreću električni sistem - kaže Milorad Rajšić.
Prema rečima Milorada Rajšića u konačan uređaj manjeg kapaciteta trebalo bi uložiti oko 500 evra po komadu.
- Maksimalna cena u prodaji za male potrošače iznosila bi između 700 i 800 evra, što je gledano na duži rok više nego isplativo.
Pilot "elektrana", manjeg kapaciteta, mogla bi da posluži tek za osvetljenje omanjih prostorija, a Rajšić se vodio idejom da su u brdskim predelima, vikendicama, salašima, na njivama, voćnjacima i nepristupačnim krajevima prve bandere često tek na 20 kilometara od objekta pa je vlasnicima otežano priključenje na mrežu. Za postavljanje aparata nije potrebna dodatna oprema, osim zaštite od kiše i kućna instalacija.
- Aparat koji sam napravio bi mogao da zadovolji potrebe manjeg potrošača, ali postoji mogućnost njegovog uvezivanja i povećanja kapaciteta. Moj sledeći korak je da zaštitim izum i da nastavim da tragam za iskrenim partnerom u projektu koji će, ako bude na vreme prepoznat, izazvati pravu revoluciju u svetu - kaže Rajšić.

Od dosadašnjih izuma kojima se ponosi Milorad Rajšić izdvaja tečne tapete, tečni pamučni itison, zatvoreni sistem tova šarana koji umanjuje troškove za 50 odsto, program za obnavljanje starih kada, žensku kozmetiku na bazi specijalne formule i mnoštvo drugih ideja koje je prezentovao na sajmovima širom zemlje.
- Pročitao sam u novinama da su Japanci izmislili tečne tapete, ali nigde nije bilo formule kako napraviti smesu za podlogu koja štedi i energiju. Lično sam osmislio jedinstvenu recepturu i jedna novosadska firma otkupila ju je od mene i uspešno prodavala proizvod još u vreme stare Jugoslavije. Sve što sam do sada izmislio, sa manje ili više uspeha, bilo mi je godinama "pred nosom", samo što kao i na većinu jednostavnih stvari nisam obraćao dovoljno pažnje - zaključuje Milorad Rajšić.

Biljana Vučković za Blic

Custom Search