Svetlana Kostić o akciji: "Za čisto Palićko jezero"

Pon, 12.04.2021 - 10:59 -- darko.kovacevic
Svetlana Kostić - Za čisto Palićko jezero

Svetlana Kostić živi na Paliću, student je treće godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde studira Sociologiju.

O timu "Za čisto Palićko jezero":

U timu "Za čisto jezero" nas je sedmoro i svi smo studenti sem jednog člana koji će ove godine upisati osnovne akademske studije (završava srednju školu). U našem timu je takođe i član tima Kreni-promeni sa kojim sarađujemo, međutim oni se nalaze u Beogradu pa nisu u prilici da učestvuju u našim oflajn akcijama. Ovaj član nas većinskim delom savetuje jer su imali niz uspešnih akcija tokom proteklih godinu dana otkad su osnovali organizaciju.

Prva naša misija je da ukažemo na značaj prirodnih bogatstava: zašto je bitno da se o njima brinemo, održavamo i čuvamo ih i na koje načine to možemo da uradimo. Ovo se odnosi i na Palićko jezero, pošto je ono decenijama zagađeno, pa tu dolazimo do glavne i druge po redu misije, a to je ukazivanje na značaj bisera naše zemlje koje trenutno nije u najboljem stanju, uključujući i kvalitet vode i obalu (mislimo na otpad koji se tu nalazi). 

O peticiji za čisto Palićko jezero:

Ono što je veoma važno jeste da se naša kampanja sastoji od konkretnih i onlajn akcija, dakle nije samo peticija u pitanju. Isto tako, peticiju ćemo lično predati gradonačelniku grada, Stevanu Bakiću i predsednici mesne zajednice Palić, Marti Dobo, dakle ovo nije jedna u nizu peticija koja se pokrenula i ostala na tome.

Peticiju smo objavili 16. marta ove godine i za samo 23 časa smo došli do preko 3.000 potpisa, a za pet dana do preko 5.000 potpisa. Napominjem da smo do ovih brojki došli bez prethodnog kontaktiranja medija i javnih, uticajnih ličnosti; ovi brojevi su bili rezultati deljenja ljudi. To je bio samo pokazatelj zainteresovanosti (su)građana za slučaj Palićkog jezera, a nama je dao vetar u leđa jer smo pozitivno iznenađeni ovakvim razvojem.
Link ka peticiji: https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/za-cisto-palicko-jezero-1

Prva akcija bila je lepljenje i deljenje flajera (uz poštovanje svih mera) na kojoj se nalazi kod i link peticije. Naravno, nas petoro nismo mogli to sami da uradimo pa smo angažovali volontere koji su nam se javili da bi nam pomogli u ovom poslu, svako u svom kraju. Ono što je nas iznenadilo i ono zbog čega nam je bilo izuzetno drago jeste da su nam se javili zaista mladi ljudi i samim tim pokazali da su svesni koliko je bitno brinuti se za naša prirodna bogatstva.

Druga akcija održana je u subotu, 10. aprila, kada smo uz pomoć naših sugrađana očistili deo obale jezera od smeća. Ova akcija se nastavlja i sledećeg vikenda.

Da li ste upoznati sa dosadašnjim projektima i akcijama revitalizacije jezera?

Pre početka ove akcije istražili smo, uporedili i analizirali sve, nama dostupne informacije na internetu u vezi projekata i analize vode jezera koji su se vodili i bili rađeni prethodnih godina. Trenutno se vodi projekat čiji je cilj poboljšanje kvaliteta vode i rečeno je da ćemo se za dve godine, dakle 2023. godine moći kupati u Palićkom jezeru. Proteklih godina smo bili u prilici da pročitamo slične vesti pa smo odlučili da pomoću peticije napravimo dodatan pritisak i pokažemo i ukažemo na to koliko nam je jezero bitno (na kraju krajeva, da pokažemo mišljenje građana po ovom pitanju). Verujemo da će projekat biti od koristi ali smo se na ovaj korak odlučili kako bi se taj začarani krug "U Palićkom jezeru ćemo se kupati za 1, 2, 3, 4,... godine" konačno završio. Da pojasnim, da u 2023. godini ne dođemo do situacije da čitamo naslov "U Palićkom jezeru ćemo se kupati 2025. godine".

U planu nam je da probamo da dođemo do analiza koji se rade na mesečnom nivou, ukoliko u tome ne budemo uspešni onda ćemo sami napraviti analizu vode jezera Palić. To je to za sada što se planova tiče, svakako da ćemo poslati obaveštenje ukoliko bude neka akcija.

Ličnosti: 
Custom Search